A másik nagy változás a honlap újra-dizájnolása mellett a szerkesztő-felület cseréje. Nem titok, a buborék néha bonyolult és szokatlan eszköznek tűnt a Prezit elsőre használók számára. Az új csomagolás arra hivatott, hogy egyszerűvé és barátságossá tegye a kezelést! Nézzük, hogyan sikerült! (A lenti képeket a Prezi.com oldaláról vettük kölcsön.)

Lejátszás: A “Show” gomb “Present” néven átkerült a jobb alsóból a bal felső sarokba. Nos, ezzel nem lesz nehéz megbarátkozni… Talán inkább dizájn ügyi kérdés volt, mint használhatóságé. Esetleg így könnyebb megtalálni, nem bújik el lent.

Képek, alakzatok beszúrása: Itt a legnagyobb a változás. A buborékok helyett egy egységes kinézetű felső menüt látunk. Az első fül – “Add frames” – a kereteket és az előre elkészített sablonokat rejti. A “Themes” természetesen a stílusok tobábbra is. A képek beszúrása külön fület kapott (“Images”), ami egy erős plusz pont, hiszen nyilván ezt használjuk a korábbi Insert menüből a legtöbbet – továbbra is kereshetünk a google-n és a saját gépünkön is. Hasonló a régihez képest kiemelt poziciót zsebelt be a “Shapes” azaz az alakzatok menü, ahol nagy-nagy-nagy örömünkre több, mint 200 beépített ikon is helyett kapott. A “Media” gomb a videóké – a “PowerPoint” természetesen a PowerPoint feltöltésé.

A jobb felső sarokban sorrendben – Meeting, nyomtatás, képernyő arány, segítség és kilépés gombok találhatóak. Itt kell megjegyeznünk, hogy (valószínűleg átmenetileg), de esélyünk van visszakapcsolni a régi felületre a “Back to Classic Look” gombbal. Már csak az összehasonlítás végett is érdekes lehet.

Az új felső menüs beszúrás jól működik, minden gyors és átlátható… Az egyetlen furcsa dolog talán az, hogy ha kiválasztunk egy bizonyos elemet, akkor azt mindig újra és újra ki kell keresgélni a menün, még akkor is, ha egymás után akarjuk ugyanazt a típust betenni – nem úgy mint régen a buborékon. Ez még biztos alakulni fog.

Útvonal: Már csak egy dolog hiányzik az egykori buborékunkról… A “Path” funkció. Talán a helyére került, az előnézeti képek fölött elválasztva a többi korábbi albuboréktól. Logikus lépés, hiszen tényleg nem része a prezi grafikai szerkesztésének. Mindenesetre az első pár alkalommal szokatlan volt és néhány másodpercig keresgélni kellett a képernyőn az új útszerkesztő gombot.

Összességében:

Szerintünk jól sikerült az új kezelő felület. Tényleg egyszerűbb, tényleg szebb, tényleg barátságosabb. Azért egy ideig még gyászolni fogjuk a jó öreg buborékot, hiszen része volt a Prezi-érzésnek, de azt is megértjük, hogy 3 év után lépni kellett… És 2 hét tesztelés után azt azért egyértelműen kijelenthetjük, hogy az új felső menüre hamar rááll az ember keze! Jó vele dolgozni! És ez a lényeg!

 

Mester Tomi