Ez a bejegyzés egy négy részes sorozat bevezetője, amiben leírjuk, hogyan tanulhattok meg gyorsan “Prezi nyelven”. Nem a program kezelésről lesz szó (arra ott a kézikönyv :-)), hanem a mindmap-alapú vizuális gondolkodás kifejlesztéséről.

A Műegyetem egyik professzora – aki szeret prezentálni és szokott is sokszor – említette nekem, hogy ő ugyan gondolkozott rajta, hogy átálljon Prezire, de olyan sok idő lenne elkészíteni egyet, hogy úgy döntött, inkább marad a jól megszokott Power Point-nál. Érthető indok, hiszen mi magunk is azt mondjuk, hogy bár a vizualizáció fontos, mégsem szabad rá aránytalanul sok időt szánni.

DE!
Tényleg sok idő elkészíteni egy Prezit?
Valójában: Nem!
Sok idő megtanulni, hogy hogyan csináljuk gyorsan és ügyesen. A kezdeti akadályok után viszont sok-sok felhasználó tapasztalata alapján gyorsabb (és élvezetesebb) a munka, mint a jó öreg PPT-ben! Ráadásul az eredmény is finomabb. :-)

Érdemes tehát most, az elején mégis egy kicsit több időt rászánni az alapokra, mert utána:

1. Időt spórolunk, mivel egy rutinos felhasználónak Prezit csinálni gyorsabb, mint PPT-t.

2. Még kevesen használják a Prezit. Ami még érdekesebb lehet: nagyon kevesen használják szépen és ügyesen. Aki most megtanulja, az már elsőre is nagyot durranthat vele, vizualizáció terén pedig folyamatosan versenyelőnyben marad.

 

A tanulás, akkor a leggyorsabb, ha szépen egyesével lépjük a szinteket!
Az elkövetkezendő 4 cikkben az alábbi 4 lépcsőt fogjuk bejárni – javasoljuk, hogy mindig készítsetek rájuk 1-1 Prezit, hiszen gyakorlat teszi a mestert! :-)

1. lépcső: Elszakadás a Prezi csapdáitól.
2. lépcső: Power Point-ból Prezibe, avagy a lineáris gondolokodás, kis zoom-olással kiegészítve.
3. lépcső: Rész-egész. Prezis gondolkodás – keményen.
4. lépcső: Rész-egész és áramlás. Prezis gondolkodás – lazán.

Hamarosan jön az első rész. :-)

Tomi