A Prezi sok esetben követel meg az eddig ismerttől eltérő logikát. Ennek megfelelően a PowerPoint-on felnőtt generáció könnyen találja szemben magát időnként áthatolhatatlan (értsd: idegesítő, érthetetlen) akadályokkal. A következőkben a leggyakrabban előforduló “lepattanásokat” mutatjuk be.
1. Szöveg beírása: kattintás a képernyőn
Banális dolog, de a felhasználok jelentős része sosem jön rá arra, hogyan kell szöveget beírni, mivel ez a funkció nem szerepel a felső menüsoron.
2. Képernyőarányok: beállítás a menüben
Egészen biztos vagyok benne, hogy sok Prezi felhasználót ért már váratlanul a laptopon (16:9-es képernyőarány) készített, ott pontos prezentáció – projektoron (4:3-as képernyőarány) vetített torzulása. Ez a képernyőarány előzetes beállításával kerülhető el.
3. Megfoghatatlan alakzatok I.: el kell távolodnunk
Az átlag Prezi felhasználó időnként nem érti, hogy miért nem tud megfogni egy-egy alkzatot. A fogás helyett csupán eg szövegboxot tud kattintani. Ennek oka, hogy csak bizonyos távolságből (kizoomolás után), lehet csak alakzatot “markolni”.
4. Megfoghatatlan alakzatok II.: előrehozás-hátraküldés
Hiába látunk egy alakzatot – eltávolodva – nem tudjuk megfogni, az ok ilyenkor, hogy rajta van egy másik.
5. Nem enged animálni: csak azt lehet, ami keretben van.
6. Betűtípus megváltoztatása: bele kell menni a Themes menüpontba.
A Prezi egyszerre csak 3 betűtípust tud használni. Ahhoz, hogy ezek közül bármelyik megváltoztassuk a “Themes” menüpontba kell bemennünk.
7. Azonos betűméret: ctrl-d vagy nagyítás
A Preziben nincs betűméret. Ha mégis azonos méretet akarunk két lehetőségünk van. A ctrl-D, megkettőzi a szövegboxot. A másik megoldás, hogy a beírt szöveget elkezdjük nagyítani és amikor azonos a tervezett mésk szöveggel, akkor az felvillan.
Ti milyen nehézségekkel találkoztok még?
dr.Prezi