Húzódik egy elég éles határ a profi és az amatőr Prezik között. Három éve ez a határ még nem volt ennyire tiszta. Az akkori Prezi szoftver még keveset bízott a felhasználóra, viszonylag zárt volt a rendszer és a kevés eszköz mintegy nevelő célzattal terelgetett. Az alacsony szabadságfaktor miatt kevés volt a nagyon egyedi alkotás, de cserébe  nagyon rosszat sem volt könnyű csinálni. Ma már sokkal szélesebb a paletta, de ez nem csak a nagyon jó prezentációk elkészítésének a lehetőségét hordozza magában, hanem a nagyon rosszakét is… nőtt a “jó-rossz Prezi” hullám amplitúdója.

Ennek számtalan oka van és számtalan olyan eszköz van, amivel át lehet fordítani a rosszat jóba. Ilyenek például:
– a tudatos vizuális koncepcionálás
– következetes grafika
– az apró kis külső segédprogramok (képelőkészítés, pl.) okos használata
– a rejtett funkciók ismerete
– stb…

Ebben a cikkben négy rejtett funkcióról írok nektek, amit nem biztos, hogy felfedeztetek a Preziben – egyrészt, mert még nagyon újak, másrészt, mert tényleg nincsenek világgá kürtölve.

1. CTRL+SHIFT+M: Erről már írtunk korábban egy blog-bejegyzést, de nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos. Fix képernyőarány. Otthon pöccre beállítom a képernyőmön (16:9), hogy melyik diából mi látszik, a projektoron (4:3) pedig ide is belóg az egyik kép, meg oda is a másik. Na ezzel számol le a CTRL+SHIFT+M, a fix képernyőarány eszköz. Részletes leírás itt.

2. Animáció: Bepörgés, bepattanás, berobbanás – ez nincs a Preziben. De egy elegáns megjelenés effekt itt is elérhető. Ezzel a zoom-olás, mint a részlet feltárás eszköze elvesztette a monopóliumát a Prezin belül. Talán kicsit bonyolultabbá teszi a gondolkozást. De mint fent írtam: több eszköz, több lehetőség arra, hogy valami jót csináljunk. Itt olvashattok róla, hogy hogyan is működik.

3. “Blackout”: Kell egy kis áramszünet… Ne feledjük, előadóként nem az aláfestő szövegét mondjuk el egy szép prezentációnak, hanem pont fordítva – a szép prezentációnak kéne kísérnie az amúgy figyelem középpontjában levő előadót. Ha nagyon belefeledkezett a publikum a vászon tartalmába és már nem is tudja, hogy éppen ki beszél, vegyük el tőlük a vetített anyagot. Ha a “B” gombot megnyomjátok vetítés módban (show), elsötétül a képernyő és a garantáltan csak rátok fognak figyelni – ha másért nem is, de azért biztosan, hogy felvont szemöldökkel rátok tekinthessenek: “Hova tűnt a Prezi?”. :-)

4. CTRL+SHIFT+C: CSS-szerkesztő ablak. Ezt a billentyűkombinációt alkalmazva egy szolid “hack-eléssel” testre szabhatjuk a Prezis grafikáinkat. Nem csak a keretek  és betűk színét adhatom meg, ahogyan a Theme Wizard-ban, de azt is, hogy mennyire legyen áttetsző egy vonal, mennyire legyen vastag egy adott keret határa. Színátmenetessé tehetem a hátteret és megannyi dolog. Az alkalmazásáról a prezi.com-os srácok is összeállítottak egy elég részletes kézikönyvet, ami itt elérhető online. (A legfontosabb lépésekről lesz egy magyar nyelvű bejegyzés itt.)

Egy szó, mint száz: fedezzétek fel újra és újra a Prezit, mindig tartogat egy kis újdonságot, egy újabb lépcsőt ahhoz, hogy profik legyetek benne.