A Prezi.com-ban a jó képek használata alapvető. Aki járt már a Prezi Magyarul Alaptréningen vagy akár a Prezentációs képelőkészítés PhotoShop-pal c. képzésünkön, tudja, hogy a jó képnek két alapkritériuma van: az egyediség és a relevancia. Találni egy olyan képet a neten, ami egyszerre mindkettőt tudja, bizony néha nagyon nehéz és sok időbe telik. Ezért biztatunk titeket arra, hogy saját fotókat csináljatok! Hanem vagytok profi fotósok, az se gond, most mutatok nektek egy programot, aminek a segítségével kis munkával nagy hatást lehet elérni!
Ez a program az Instagram nevű ingyenes mobilalkalmazás. Sajnos számítógépen nem jelent meg, úgyhogy mindenképpen kell hozzá egy okostelefon (Galaxy, iPhone, etc.) vagy egy táblagép (Galaxy Tab, iPad, etc.). Ez egyben előny is, hiszen egy ütős kép készítéséhez nem is kell más, mint a telefonunk a zsebünkben – rajta az Instagram – és valami, amit fotóznánk. Egyszóval mindig bevetésre készen vagyunk. Példának okáért tegyük fel, hogy én a Budapesti Műegyetem szobrairól prezentálok és ehhez kéne nekem néhány egyedi kép. A google kereső most nem segít, az egyetem honlapján sincs semmi, a külföldi képtárak (Flickr, Getty, StockXchange) pedig szóba sem jöhetnek. Akkor átugrok a BME-re és Instagram-ezek egyet!

Fotózás után így néz ki az alapkép:

Akkor most jön az “Instagram-turbózás”, megnyitom a programot és betöltöm a képet:

1. lépés: körbevágás – néhány ujjmozdulattal megadom a meghagyni kívánt részt

2. lépés: az alsó menünk választok egy ún. szűrőstílust, amivel öregíteni vagy szépiázni, egy szóval effektelni tudom a képemet.

3. lépés: fókuszba teszem a szobrot. A profi fotógépek profin fókuszálnak. Ezt egy mobiltelefon, de még egy átlagos digitális fényképező sem tudja rendesen megcsinálni, de egy kis homályosítással utólag be tudjuk hozni a lemaradást. Ezt a felső menüben tudjuk kiválasztani. Látjátok? A szobor körülötti tér egy kicsit elmosódik. Nagyon vagány!

4. lépés: Egy kicsit még kontrasztosítsuk a képet és készen is vagyunk.

5. lépés: A végeredményt küldjük el magunknak e-mail-ben vagy egyszerűen csak töltsük le a telefonunkról és kész a képünk. 3 perc, nem több. A hatás pedig lenyűgöző.

(Pörgessétek vissza, hogy honnan is indultunk! :-))

Próbáljátok ki bátran – az eredményeket várjuk e-mail-ben, a legjobbakat kitesszük a Facebook oldalunkra is!
Ha még többet akartok megtudni a profi képszerkesztésről, gyertek el június 23-án, szombaton a Prezentációs képelőkészítés PhotoShop-pal c. tréningünkre!

Mindenkinek jó hétvégét!

Mester Tomi