Múltkor arról írtunk, hogy hogyan tegyünk Prezibe Power Point-ot.
Most azt szedem nektek össze, hogy az eddigi tapasztalataink alapján mely esetekben érdemes az egyik és mely esetekben a másik programot használni?
(Most nem térnék ki arra, hogy a Prezi.com összefüggéseiben mutatja a dolgokat, a PP pedig darabolva – pusztán a szituáció, téma és a közönség szempontjából elemzünk.)

Nos, először is, én úgy gondolom, hogy a Prezi.com sokszor még mindig újdonságnak számít, úgyhogy ilyen szempontból saját előadói értékünk növelésére szinte mindig jó eszköz. Azokban az esetekben, amikor semleges, hogy Power Point-ot használunk-e vagy sem, érdemes Prezivel menni – feltéve, hogy van rá időnk, hogy foglalkozzunk vele és megcsináljuk jóra (esetleg a kevésbé rutinos a felhasználóknak ez fontos szempont lehet).

Van, amikor azonban érdemes kifejezetten az egyik vagy másik szoftverrel prezentálni. De mikor melyikkel?

Mikor használjunk Prezit?

– A Prezi kreatív, nyitott és fiatalos – hasonló beállítottságú közönségnél teli találat lehet! Ki kell emelnem, hogy sok cégvezető (akár középkorúak, 40-50 közöttiek is) nagyon dinamikus és imádja az újdonságokat. Rájuk lehetünk a legnagyobb hatással, hiszen ők próbálnak lépést tartani a rohanó világgal, ezért szívesen befogadják és értékelik az ilyen finomságokat.
– Ha kreatív eredményt akarunk megmutatni – új találmány, új szabadalom, új tervek, művészet – stílus szempontjából közel áll az emberekhez a laza “zoom-olunk a vásznon” mozdulatsor.
– Általában tendereken, versenyhelyzetben ki tudunk tűnni a ppt-s prezentációs tömegből ezzel az eszközzel.

Mikor prezentáljunk PowerPoint-tal (és semmikép se Prezivel)?

– Ebben a kérdésben a közönségelemzésnél a fiatalokra kell koncentrálni. Az Y-generációval kifejezetten vigyázni kell, hiszen ők nem esnek hasra a zoom-olástól, viszont ha valami technikailag nem hibátlanul van megoldva (pl. nincs körbevágva egy kép, belóg az előző dia, stb…), rögtön meglátják a hibát és általában azt is tudják, hogy mivel lehetett volna 2 perc alatt megoldani. Ez könnyen a hitelesség elvesztéséhez vezethet, ami az előadó rémálma.
– Ha tudjuk, hogy csak idősekből áll a köznségünk – pl. 70+os professzorok – akkor is érdemes kétszer átgondolni, hogy a Prezire van-e szükségünk.
– Tudományos eredményt, konzervatív megállapításokat – képleteket, matematikai műveleteket, statisztikai adatokat, lineáris levezetéseket – gyakran könnyebb és stílusosabb ppt-ben prezentálni. Logikus, statikus gondolatsor – logikus, statikus, lineáris(!) levezetést követel. Nem szabad ugrálni.

+1 zárógondolat: Ha PPT, ha Prezi van mögöttünk – sose a vizualizációnkra figyeljünk. Azt a közönségnek csináltuk és nem magunknak. Figyeljük a hallgatóságot és olvassuk ki a szemükből, hogy lenyűgöztük-e őket? Ehhez sok sikert kívánunk mindenkinek!

Tomi