Az elmúlt időszak legnagyobb dobása a Prezi.com-tól a PPT importálás létrehozása. Kétségkívül sok olyan felhasználó volt – személyesen is ismerek párat közülük -, akik azt mondták, hogy szívesen használnak Prezit, de a kész Power Point prezentációikkal már nincs annyi energiájuk foglalkozni, hogy áttegyék őket az új programba. Egy szó mint száz az igény megvolt egy gyors átalakító eszközre, a Prezi.com pedig megcsinálta. Mi pedig teszteltük az újdonságot, lássuk mi lett az eredmény!

A működés szokás szerint egyszerű és könnyed, az “új fiú” az INSERT ALBUBORÉKBAN kapott helyet “PPT” néven egy kedves kis vetítővászon logóval. Ha klikkelünk, meg kell adnunk a gépünkről egy PPT vagy egy PPTx típusú fájlt és a program már is el kezdi betáplálni Prezibe. Jobb oldalt megjelenik a diavetítésünk – ezek után szabadon húzogathatjuk be egyesével az egykori diáinkat a vászonra (vagy Insert All…-tal betehetjük egyszerre az összeset).

De miért jó ez? Több okból is. Az első és legfontosabb, hogy egy szempillantás alattbekerül az összes grafikai elemünk, az összes általunk használt szöveg – minden amire szükség lehet – arra a felületre, amin dolgozni fogunk. A kényelmesebbek már itt hátradőlhetnek, hiszen a régi diáink keretekbe kerülnek és rögtön rájuk kerül egy útvonal is (ergo vetítésre kész a Prezink). Azért itt még ne álljunk meg, hiszen a Prezi.com elég sok lehetőséget kínál még nekünk. Például a diákon belül is felbomlanak az egyes elemek: az egyik szövegemet kihúzhatom a keretből és áttehetem egy másikba, a képeket felnagyíthatom, a fölösleges dolgokat törölhetem. Ezt a szabadságot használjuk prezisítésre! (Szép szó, ugye? :-)) Megtehetjük azt is, hogy a fődiáinkat nagyobbra vesszük, és azokba helyezzük el a részletező állomásokat. Máris megjelenik az, ami a PowerPoint diavetítésében nem vagy csak nehezen tud: az alá-felé rendeltségi logikai viszonyok. Ez a másik nagy előny. Újraértelmezhetjük a korábbi bemutatóinkat. (Nem csak a közönség, hanem saját magunk számára is.) Íme egy videó a működésről ( a http://prezi.com/10-million/ oldalról vettünk kölcsön):

A színek és betűstílusok, az egyetlen olyan dolog, amit semmikép sem érdemes a program automatikájára bízni. Persze itt is inkább az emberi tényező, ami a problémát okozza – hiszen PowerPoint-ban a szoros képi összefüggések hiányában, hajlamosak vagyunk kicsit kevésbé következetesen használni a betűstílusokat. Ezzel együtt persze az is tény, hogy a Prezi 3 betűstílust enged, úgyhogy, ha külön színezgetni is szeretnénk, végig kell szaladnunk az összes szövegen. Mindennek előtte viszont a Colors&Fonts-ban állítsuk be az alapfelvetéseinket (keretek, betűk színe, formája, alakja…)

Hogy mennyi időt vesz igénybe a művelet, az csak rajtunk múlik. Ha megelégszünk a diák bedobálásával, akkor gyakorlatilag egy perc is lehet az egész. Ha egy kicsit igényesebbek akarunk lenni, de nincs időnk sokat variálni rajta, akkor egy 30 perc alatt már látványos eredményeket lehet elérni. Ha teljesen prezis prezentációt akarunk varázsolni eddigi ppt-nkből, 1,5-2 óra alatt megtehetjük. (Ebbe persze beletartozik a vizuális koncepció újragondolása, újabb grafikák, képek feltöltése, kihagyása és a template beállítások.) Mi egy saját és egy ügyfél prezentációját is megcsináltuk PPT-importálással. Stoppereltük az időt: 100%-os igényességgel (ebbe beletartozik a korábbi, rossznak vélt képek cseréje, kis PhotoShop-olás, Flash grafikázás, a szövegstílusok összeillesztése és egyéb háttér munkák) átlagosan 4 óra és 12 perc alatt készült el egy Prezi, ami lényegesen kevesebb idő, mint egy nulláról indított projekt összeállítása. Úgyhogy a PPT-importálás minden tekintetben gyorsnak számít.

Nehézségeket okozhat viszont egy kreatív vizuális koncepció kialakítása. Bár ez egyértelmű, hiszen ez az új eszköz valamennyire a gyorsaságról és az automatizálásról is szól, ami pedig majdhogynem a kreativitás ellentéte. Erre az egyre tényleg nagyon érdemes odafigyelni. Személyes tapasztalatunk, hogy az ütős és prezis vizuális koncepció kialakítása a papíron kezdődik. Ez az eszköz pedig ezt a lépést – ha nem is szándékosan – kicsit a szőnyeg alá söpörteti a felhasználóval. Ezentúl a megjelenő és átemelt lineáris (PowerPoint-os), diaközpontú logikából nehéz kilépni, ha már ott van a képernyőnkön. Persze nem lehetetlen. (Korábban írtunk már erről – lépések: 1. a grafika lefejtése a PPT prezentáció testéről 2. a gondolati-logikai “csontváz” megtartása 3. a váz újra feltöltése “hússal”, képpel egyesével Preziben). Mindenesetre úgy véljük, hogy aki nagyot akar durrantani, annak érdemes a 0-ról, tiszta lappal kezdenie a Preziét, nem pedig a Power Point-ban már elkészített prezentációját felturbóznia.

Összességében azt mondhatjuk, hogy egy valóban hasznos és jól működő eszközzel ajándékozott meg bennünket (ismét) a Prezi.com fejlesztőirodája. Azoknak ajánljuk, akik gyorsan akarnak szépet és a közönség számára valami újszerű élményt nyújtani – továbbá azoknak is, akik még csak ismerkednek a programmal!

Próbáljátok ki ti is és ha valami kreatív, új alkalmazási módja jut eszetekbe, írjátok meg nekünk e-mail-ben ide: info@prezimagyarul.hu!

Mester Tomi