Érdekes kérdéssel fordult hozzánk egy prezi.com felhasználó a közelmúltban. Cirill betűkészlettel kellett egy prezentációt összeraknia. Amennyiben úgynevezett non-latin karakterekkel dolgozunk, egy trükkel kell élnünk a prezentáció elkészítésekor.

Ha orosz, görög vagy akár japán nyelven dolgozunk a prezi.com-ban, a direkt betűbevitel sajnos nem működik. Természetesen mindig fennáll a lehetőség képként beilleszteni a szöveget .jpg vagy .pdf formátumban, de ezzel el is veszítjük a szerkeszthetőséget.

A következőkben leírom azt a néhány lépést, amivel könnyebben boldogulhatunk ilyen helyzetekben:

  1. Nyissunk meg egy új prezi.com prezentációt :)
  2. Készítsük el a prezentációnk vázlatát latin karakterek használatával – rövid címszavakat használva csak a struktúra végett.
  3. Nyissunk meg egy szövegszerkesztőt (Pl.: Microsoft Word), majd gépeljük be a prezentációba szánt gondolatokat.
  4. Másoljuk át a non-latin karakterekkel begépelt szöveget a szövegszerkesztőből a prezi szövegdobozaiba a  ctrl+c, ctrl+v technikával.
  5. Véglegesítsük a szövegeket és a prezentációt immár a prezi.com felületén.


A prezi.com a bemásolt karaktereket vektorosan fogja kezelni
– tehát azok átméretezhetők, átszínezhetők illetve törölni is tudunk belőle. A kiegészítéshez továbbra is a szövegszerkesztőből kell kimásolnunk az adott részeket. A böngészőnkből vagy akár a google ingyenes fordítójából (translate.google.com) is átemelhetünk szövegeket, egyre azonban ügyelnünk kell, ezt .pdf fájlból nem tudjuk megtenni. Az ilyen formátumból átmásolt karakterek az eltérő kódolás miatt nem fognak megjelenni.

Sok sikert Mindenkinek a non-latin prezikhez! :)

István