Az alábbi cikk a www.drprezi.com szakmai blogon “Lord Kuler – a színek mestere” címen jelent meg.

Az előadások színessé teszik az életünket. A színek pedig élettelivé teszik prezentációinkat. Azt sokan tudják, hogy bizonyos színek jobban harmonizálnak egymással, mint mások. Kevesen tudják azonban, hogy pontosan melyik színhez, melyik passzol. A Kuler nevű program ebben nyújt segítséget!

A profi grafikusok, a jó szemű művészek könnyedén és ösztönösen játszanak a szivárvány árnyalataival. Többségünknek azonban (még) nem alakult ki a tökéletes színérzéke. Szerencsénkre a Photoshop nevű grafikus szoftver mérnökei a lelkes amatőrökre is gondoltak és létrehoztak egy olyan online színkeverő felületet, aminek a célja kifejezetten a tökéletes harmóniák előállítása. Ezek a harmóniák – a megfigyelések és a modern fizika kutatásai alapján – jól leírhatóak képletekkel. A Kuler ezt használja fel arra, hogy mi már egy egyszerű grafikus felületen keresgethessük a saját variációnkat, és hogy általa még egy lépéssel közelebb kerülhessünk egy professzionális prezentáció készítéséhez.

Az oldal teljesen ingyenes. Mindenképpen érdemes kipróbálni és beépíteni vizualizációs eszköztárunkba!

http://kuler.adobe.com

 

Javaslat a felhasználáshoz:

A kikeresett kombinációkat könnyen átvihetjük Prezibe. A “Colors&Fonts” buborék fül “Theme Wizard” albuborék “MANUAL” részében (klikk a képre :-)) bármelyik képi elemnek megadhatunk bármilyen színt egy úgy nevezett RGB skála alapján. Az RGB keverési rendszerben egy árnyalat 3 számértékkel van megadva: az R a Red (Vörös), a G a Green (Zöld) és a B a Blue (kék) színösszetevők mértékét jelölik. Természetesen ezzel a 3 adattal dolgozik a Kuler is. Így a két program között teljesen zavartalan a kommunikáció! (Mindez igaz a Keynote-ra és Power Point-ra is!) Másoljuk át a megfelelő értékeket a megfelelő rubrikákba és máris tökéletes színharmóniát kapunk!

Én, személy szerint legtöbbször a képen látható keverő felületet használom. A munka elején általában már ismerek egy alapszínt (pl. cég színe). Ezt az RGB adatokkal beviszem ebbe a “Kuler-keverőbe”. Ezután addig kell húzogatni a színkörön a kurzorunkat, amíg az általunk elvárt társszínek jönnek ki. Ezeknek az RGB adatait pedig visszaviszem Prezibe.

A keverő ezen a linken érhető el:

http://kuler.adobe.com/#create/fromacolor

 

 

Az oldal rengeteg egyéb funkcióval is rendelkezik – például saját fotók színelemzése, saját színpaletták megosztása, másokénak az értékelése, stb…

Fedezzétek fel ti is!

Sok sikert a próbálgatáshoz!

 

Tomi