Éppen egy szekrényt szerelek össze. Nem túl bonyolult. Kaptam csavarokat, bútorlapokat és távtartókat. Ja és persze tipliket meg alátéteket. Ó, igen, egy csavarhúzót, L-vasakat, síneket és egy fémrudat, amiről egyelőre elképzelni sem tudom, mire való. Ezek önmagukban tényleg elég egyszerű elemek, de hogy hogyan lesz ebből ma estére egy kész bútor, azt egyelőre elképzelni sem tudom…

Elég hasonló az érzés, amikor az ember először megnyitja a legismertebb és legtöbbet használt képszerkesztő szoftvert: a PhotoShop-ot. Merthogy biztos vagyok benne, hogy egyszer már mindenki kipróbálta és azt is biztosan tudom, hogy az első megnyitás után az emberek 99%-a visszafordul, mert túl bonyolultnak tűnik a program. Pedig itt is csak az a helyzet, mint a szekrénynél – és mint a legtöbb bonyolult dolognál a világban -: a PhotoShop nagyon sok apró, egyszerű elemből épül fel, amelyek egymásra rétegződve bonyolultnak tűnnek. De ha egyesével megismerjük őket és megtanuljuk együtt használni, gyerekjátékká és szórakozássá válik az egész. Prezi.com-ot használva pedig szinte nélkülözhetetlen az, hogy a felhasználandó képeket valamilyen módon előkészítsük.

A PhotoShop azért bonyolult, mert gyakorlatilag akármit megcsinálhatunk benne.

 

Ahhoz, hogy értsük, hogyan működik, 3 dolgot kell tudnunk:

1. A PhotoShop egy pixelgrafikus program. Ez azt jelenti, hogy a megjelenítendő képeket apró színes képpontok halmazaként értelmezhetjük. Minden egyes pöttynek van egy színe. Optimális esetben, kicsit távolabbról szemlélve már nem látjuk őket, csak a belőlük kirajzolódó képet. A lényeg, hogy a szerkesztés során a képpontok színét változtatjuk és így változik az összkép is.

2. Persze nem lenne túl jó, hogyha minden pontot külön-külön kéne változtatni. És itt jön be a PhotoShop egyik legnagyobb előnye: az, hogy nagyon okosan tud kijelölni. Több képpontot egyszerre is módosíthatunk, ha valamelyik tulajdonságuk megegyezik (pl. a legalapvetőbb ilyen tulajdonság a szín – kijelölhetjük az összes piros pontot és egyszerre kékké változtathatjuk őket). Az, hogy mit jelölünk ki, végtelen sokféleképpen variálható (mindig a megfelelő eszközt kell választani), így a lehetőségek tárháza is ehhez az értékhez közelít.

3. a PhotoShop másik erőssége, hogy egyszerre nem csak egy vászonra dolgozhatunk. Úgynevezett “rétegeket” halmozhatunk egymás felé. Ezeket úgy kell elképzelni, mint az átlátszó fóliákat. A legtöbb programban csak egy ilyen réteg van (pl. paint), így ha valamit módosítunk a képen, azzal végleg kitakarjuk az alatta levő dolgot. A PhotoShop-ban, ha külön rétegekre dolgozunk, akkor mindegyik egy önálló kép lesz, amit mozgathatunk a többihez képest. Ha az egyiket módosítjuk, attól a többi még nem változik. Ha valamelyik réteg nem tetszik, egyszerűen csak kikapcsoljuk, aztán bármikor újra aktiválhatjuk. Eleinte elég összetett gondolkozást kíván egyszerre több, egymás feletti, különböző helyeken áttetsző és áttűnő réteg kezelése, de ha megszokja az ember, akkor nagyon nagy segítséget nyújt.

Mindezek mellett annyi okosság van még elrejtve a programban (lásd, pl. a lenti videón), hogy az leírhatatlan.

 

Végezetül a négy lekedveltebb PhotoShop trükk, amit a Prezi.com-ban felhasználhattok:

1. hátterek kivétele
2. fekete-fehér kép, egy hangsúlyos színes elemmel
3. rajzfilmesítés
4. zajok eltüntetése (pl. falfirkák, pattanások, feliratok)

Azt, hogy ezeket – akár a program mélyebb ismerete nélkül is – hogyan érhetitek el mindössze 5 perc alatt, egy következő blog bejegyzésben mutatjuk meg. Addig is nézzétek meg a lenti rövid videót!

 

Jó lehetőség, ha csatlakoztok Facebook-on a Magyar PhotoShop Közösséghez (http://www.facebook.com/pages/PhotoShop-Magyar-PS-K%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9g/207066926050923). Itt hetente 2-3 cikk segít a kezdőknek az alapok elsajátításában, a haladóknak az ötletek megosztásában, az érdeklődőknek pedig inspirációs anyagok felhalmozásában. :-)

Na és akkor a videó: :-)

 

 

Tomi