Az alábbi cikk a www.drprezi.com szakmai blogon “Nincs többé pixel, csak gyönyörű kép – avagy a vektorizálás” címen jelent meg.

Mindenkivel előfordult már, hogy csak gyenge minőségben talált meg egy fontos képet az elődásához. Ilyenkor nem egyszerű a döntés, felrakom kicsiben, felnagyítom és akkor vállalom a rossz minőség következményeit, vagy nem  használom.

Van megoldás: a VectorMagic. A program lényege, hogy pixelgrafikus képformátumból (jpg, bmp, gif, stb…) vektorgrafikus képformátumot (pdf, svg, ai, stb…) csinál. Miért jó ez nekünk? Egy kép többet mond ezer szónál (lásd a csatolt képet)

Biztos mindenki tapasztalta már, hogy egy rossz minőségű kép közelről nézve „pixeles”. Az így látható kis négyzetek nem egyebek, mint a számítógép monitor apró képpontjainak a felnagyított másai. Ezt a zavaró effektust egy kattintással eltűntethetjük a VectorMagic nevű csodával. A program automatikusan felismeri a pixeles felület határait és a zavaró négyzetek helyére egy darab hajszálvékony vonalat húz. A vonal két oldalára az annak két oldalán észlelt színek kerülnek. Így egy egészen rossz minőségű képet is megmenthetünk és felhasználhatunk, akár többszörös nagyításban is. Ez egy Prezinél, ahol a zoom-olás az egyik alapeszköz, különösen fontos.

A program óriási előnye, hogy semmilyen tudást nem igényel. Egyszerűen csak beadjuk a rossz képet és kivesszük a jót.

A próbaverzió itt érhető el:

http://vectormagic.com

Sok sikert! :-)

Mester Tamás